De voorbereiding

Om optimaal te kunnen genieten van je sponsortocht is een goede voorbereiding belangrijk. Een aantal tips op een rijtje…..

Voorbereiding

Conditie

Wanneer je besluit om mee te doen aan de sponsortocht is het belangrijk dat je voldoende fysieke voorbereiding hebt. Het is aan te raden om al eens met volle bepakking te fietsen. Je fiets voelt anders met volle bepakking. Ook helpt het om te bepalen welke spullen je allemaal wel en niet nodig hebt. Het inplannen van een fietstocht met een overnachting is dan ook de beste voorbereiding die je kunt treffen.

Daarnaast is het aan te raden wat kortere fietsritten te maken in de weken voorafgaand aan de fietstocht.

Je fiets

Wat belangrijk is, is een fiets waarmee je veel kilometers kan maken en waar je comfortabel op zit. Om met bepakking een aantal dagen te fietsen moet je fiets goed in orde zijn. Het frame en de bagagedrager moeten stevig en stabiel zijn. Randonneur- trekking- en toerfietsen of e-bikes voldoen beter dan een racefiets. Zorg dat je fiets voorafgaand aan de fietstocht helemaal is nagekeken en zorg eventueel dat je fiets nog een beurt bij de fietsenmaker heeft gehad. Controleer vooraf de banden, remmen en ketting op slijtage en vervang waar nodig onderdelen. Zorg ervoor dat ook wanneer de fiets stuk gaat je weet hoe je de fiets moet repareren.

Fietstassen

De tassen die je gaat gebruiken zijn vrijwel net zo belangrijk als je fiets. Je doet er tenslotte al je spullen in en wilt dat deze in welke weersomstandigheden dan ook droog blijven. In totaal neem je ongeveer 20 à 25 kg aan bagage mee. Als je gaat bikepacken is een slimme organisatie van je spullen essentieel. Daar zorgen de verschillende tassen voor en de verdeling van je spullen over de tassen.

Stop zwaardere spullen achter op je fiets. Lichtere spullen doe je in je stuurtas (of aan je voorvork), zoals je lichtgewicht slaapzak en / of een lichtgewicht matje of kleding. In je bagagetassen achter doe vooral je zware en grote spullen, waar je niet direct bij hoeft. Zoals je tent, schoenen en een drybag met kleding. Zorg voor een verdeling voor-achter van ongeveer 25-75 voor een stabiele fiets. Op je frame bij je stuur gebruik je een klein tasje voor kleine en waardevolle spullen en hier stop je ook je snack voorraad voor de dag in.

Je bagage

De grootste uitdaging blijft nog altijd het kiezen van de juiste spullen om mee te nemen. Om je daarbij te helpen hebben we een paklijst voor je samengesteld waar alle spullen om mee te nemen opstaan. Klik hier voor de uitgebreide paklijst.

De gulden regel is “Alles wat je thuis laat is mooi meegenomen”. Zeker in Europa is ‘dichtbij’ bijna alles te koop. Bekijk de paklijst daarom kritisch. Kleding: drie dunne kledinglagen zijn praktischer en veel lichter dan een dikke trui.

Katoen is sterk af te raden. Katoen blijft nat en koelt je lichaam af. Thermo onderkleding is een aanrader tegen zowel warmte als tegen kou en neemt weinig plaats in. Een fiets(onder)broek met kunstzeem (snel droog) is voor lange tochten aan te raden. Neem een reservebroek mee en was ze iedere dag uit (i.v.m. infectiegevaar).

Veiligheid

Denk tijdens de fietstocht om je veiligheid en zorg voor goede zichtbaarheid van jezelf en je fiets. Het is aan te bevelen om tijdens het fietsen een helm te dragen. Naast een goede helm zijn een tubetje zonnebrand en een zonnebril onmisbaar. De bril beschermt je ogen tegen vliegjes, wind en regen. Kies bij voorkeur voor een bril waarbij je de kleur van de glazen zelf kan veranderen. En als laatst, maar zeker niet onbelangrijk, een (basic) EHBO-set en een zakmes om alle klusjes mee te klaren.

Laat geen bagage op de fiets zitten als je de fiets niet in het zicht parkeert. Neem altijd de (kleine) waardevolle dingen mee in een stuurtasje. Parkeer bij voorkeur de fiets op een plek waar veel mensen langs komen of waar veel mensen zitten, b.v. een plek bij een druk terras.

Onderweg

Met bagage fiets je langzamer, op vlakke wegen ben je over de dag een half tot een heel uur langer onderweg dan je gewend bent. Rustig fietsen is dan ook het beste advies. Daarnaast is goed eten en drinken onderweg belangrijk. Tijdens het fietsen verbrand je flink wat calorieën. Eet voor en na het fietsen eten dat rijk is aan koolhydraten, zoals graan, bonen, pasta, aardappelen en bananen. Onderweg is het ook belangrijk om regelmatig te eten en te drinken. Het nadeel van eten en drinken meenemen is dat je ook afval produceert. Zorg er altijd voor dat je je afval meeneemt en netjes weggooit uit respect voor de natuur.

Leidingwater is in Europa meestal van goede kwaliteit en het is zelden nodig om water in flessen te kopen. Vul onderweg bij in een café of lunchroom je bidons bij. Is het warm weer, let dan op aanvulling van mineralen en zout (door elektrolyten toe te voegen), je verliest veel door transpiratie. Drink dan ook veel (minimaal 1 bidon per uur).

Anders dan in Nederland moet je in het buitenland altijd wel een beetje klimmen. Rustig klimmen is belangrijk. Een heuvelhelling is anders dan even over een brug klimmen. Zorg dat je niet buiten adem raakt. Met een klein verzet fiets je rustig omhoog!

Neem als het heel warm is tussen de middag een lange pauze of start vroeg en stop aan het begin van de middag. Geniet van de fietstocht en zorg onderweg voor voldoende rustpauzes. Het is geen wedstrijd.

Veel goede adviezen vind je op de site www.europafietsers.nl

En bedenk nogmaals als je alles hebt klaar gelegd: Wat je thuis laat is mooi meegenomen